Eva Jinek & en de Raad van Kinderen

 

 

En dan denk je…. wat heeft Eva Jinek nu te maken met een blog over kindercoaching…. nou, daar wil ik jullie graag in meenemen.

 

Wat is ze goed he, die Eva Jinek. Wat een heerlijk mens om naar te kijken in haar praatprogramma Jinek. Zij kan zo lekker gewoon blijven en praat mijns inziens recht uit haar hart. Gisteren had ze Prinses Laurentien van Oranje aan haar tafel zitten, en vond ik het een heel interessant onderwerp waar ze het samen over hadden. Het ging namelijk over ‘de Raad van Kinderen’.

 

Met de Raad van Kinderen denken kinderen structureel mee met bedrijven en organisaties over strategische en maatschappelijke vraagstukken. Door samen te leren wint iedereen: kinderen leren meedenken over de wereld om hen heen, besluitvormers ontdekken onverwachte mogelijkheden en denkrichtingen en leraren worden geïnspireerd door de creatieve denkkracht van hun leerlingen.

 

Eva Jinek liet gisteren in haar programma een filmpje zien en daarin vertelde kinderen het volgende: “wij kinderen zijn vrolijker en creatiever, wij kijken anders naar dingen, wij kinderen denken niet zo moeilijk en denken in oplossingen.” Waarop Prinses Laurentien vertelde: “wij ouderen denken in problemen, wij denken vaak te moeilijk en we discussiëren te vaak en te lang.”  Daarom wil de Raad van Kinderen, kinderen meenemen in de maatschappij als volwaardige burgers. “jij doet er toe, jij hebt ook een stem”. Deze kinderen gaan in dialoog (alle partijen komen evenwaardig aan bod en hebben de kans hun standpunt of gevoelens naar voren te brengen) met de Raad van Bestuur van een bedrijf, en hieraan zijn spelregels verbonden. (goed naar elkaar luisteren, je mag verdiepende vragen stellen aan elkaar, kinderen mogen geen besluiten nemen) Ik vond het geweldig, en gelijk dacht ik….. hoe zou het zijn als we dit terug vertalen naar ons gezin.

 

Wij ouders zijn ‘de Raad van Bestuur’, en onze kinderen zijn ‘de Raad van Kinderen’. Wij ouders hebben een probleem, en laat ik een voorbeeld noemen…….  de door-de-weekse-avonden verlopen stroef en ongezellig, en er is (te)veel stress. Iedereen is laat thuis, zijn moe, er moet nog gekookt worden, opruimen, misschien nog snel een wasje draaien. Dan moet er gedoucht worden, tandenpoetsen en moeten onze kinderen eigenlijk op tijd in bed liggen. Pfffff….. het is weer gelukt maar gezellig was het absoluut niet…….  Ik denk dat ieder van ons hier wel eens tegen aan loopt. Hoe mooi zou het zijn om ‘de Raad van Kinderen’ in te zetten. En lees deze zin eens goed: Je vraagt de Raad aan je eigen Kinderen, want zij denken toch veel makkelijker, creatiever en in oplossingen? Je gaat samen met ze in dialoog waarin ieder gelijkwaardig is, zijn mening en gevoelens mag laten horen. Er zijn wel spelregels aan verbonden, want je moet goed naar elkaar luisteren en kinderen mogen geen besluit nemen. Hoe heerlijk moet het voor ‘de Raad van Kinderen’ zijn om hier in een gezin aan deel te mogen nemen. Kom maar op met jullie mooie ideeën. Want wij ‘Raad van Bestuur’ denken immers moeilijk, wij denken in problemen en discussiëren veel te veel. door samen te leren wint iedereen!!! Hoe mooi kan het zijn.

 

Dus aan alle ‘Raad van Besturen’….. maak jullie eigen ‘Raad van Kinderen’ deelgenoot van bepaalde zaken die spelen in jullie gezin, en je staat verstelt met wat voor mooie en geweldige ideeën ze gaan komen. En mochten jullie een dialoog zijn aan gegaan, laat me dan eens weten hoe je het hebt ervaren.

 

Liefs Kindercoach Marleen 

 

PS; wist je dat TUI , CHATA, Avila en CAP ook hun eigen Raad van Kinderen hebben? 

Please reload

Recent Posts

May 23, 2017

January 18, 2017

Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Me

@2017 by Kindercoach Marleen

  • w-facebook