Lieve Lieve Sophie...

April 5, 2017

Lieve Lieve Sophie,

 

Wat ben je een geweldig mooi mens. Ik zag je gisteren op TV in ‘ Sophie in de mentale kreukels’. Ik was er echt van onder de indruk, hoe kwetsbaar was jij, ik vond het zo ontroerend. Je programma gaat over burn-out en hoe je daarmee omgaat. En deze keer sprak je ook met een psychiater die jou precies wist te raken op je pijnpunten. Auw!!! Maar oh zo mooi om je daarvan bewust te worden. En wat Bram Bakker ook tegen je zei: ‘verstop het niet door harder te gaan werken of meer te gaan drinken. Maar sta er bij stil, raak het aan, ben je ervan bewust, voel je onzeker, voel je kwetsbaar en ga dan kijken wat je er mee kunt en wilt doen. Je vroeg aan Bram of er veel mensen met een burn-out bij hem kwamen. En hij vertelde dat mensen vaak te lang wachten, er een drempel ligt, en eerst zelf aan ‘het werk’ gaan met van alles en nog wat. Therapie blijkt dus nog steeds een taboe te zijn……

 

Je zat samen met je vriendinnen te kletsen en een van hen vertelde dat een burn-out ‘erin sluipt’ , het is er niet in ene. En dat het mooi is om, door te praten met iemand, je die negatieve spiraal kunt doorbreken.

 

Eigenlijk vind ik het heel erg om te moeten zeggen, maar wist je dat kinderen en jongeren ook al een burn-out kunnen krijgen? En dat de belangrijkste oorzaak onze prestatiemaatschappij is? Dat is toch vreselijk. Wij, grote mensen, kiezen er zelf voor om wel of niet mee te doen aan die prestatiemaatschappij. Maar onze mooie lieve ukkies hebben hierin nog niets te kiezen. Dat is toch vreselijk. Van toetsen op de kleuterschool, naar voetbal, naar muziekles, naar huiswerkbegeleiding, stress voor EFO, naar TV, naar social media, naar opvang, naar games en telefoons, naar familiebezoekjes, naar taakjes in huis en dan eigenlijk ook nog gehoorzamen. En voor de grotere onder ons, stappen met vrienden en bijbaantjes. HELLUP!!

 

 

 

Oké, duidelijk genoeg. Maar hoe kunnen wij dit als ouders nu voorkomen?

  • Nee leren zeggen tegen te overvolle agenda`s van kinderen, zij kunnen dit zelf nog niet.

  • Leer je kinderen om gelukkig te zijn met kleine dingen.

  • Zet je kinderen niet onder druk om steeds maar meer en beter te presteren. Ze zijn zo mooi zoals ze zijn!!

  • Zorg voor voldoende rustmomenten. Rust, Reinheid & Regelmaat.

  • Zorg voor een stabiele thuissituatie.

  • Zorg dat je kinderen zelfvertrouwen en een goed zelfbeeld ontwikkelen. Nu hoor ik je misschien denken: ‘maar hoe doe ik dit dan?’ Vaak post ik tips op mijn FB pagina en anders neem gerust contact met me op. Niks is stom en ik help je graag.

  • En als laatste….. ben de spiegel voor je kinderen!! Als jij zelf rust uitstraalt beïnvloedt dit de gemoedstoestand van je kind op een positieve manier. En als jij zelf laat zien dat goed zijn, goed genoeg is, zulen zij dat ook overnemen.

 

Lieve Lieve Sophie,

Wat heb ik weer veel geleerd van jou en je programma. Het was (h)erkenning, bewustwording en stil staan bij bepaalde momenten. Wat een heerlijkheid. Ik hoop dat ik de lezende papa & mama ook een beetje heb stil laten staan bij wat er (mogelijk) gaande is met onze lieve mooie kids, een momentje van bewustwording en aanraking van emoties.

 

Volgende week ga je het hebben over wat de invloed van ouders is, in het hebben van een burn-out. Ik zit op de 1e rang!!

 

PS: Sophie is te zien op BNN.  ‘Sophie in de mentale kreukels’

Please reload

Recent Posts

May 23, 2017

January 18, 2017

Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Me

@2017 by Kindercoach Marleen

  • w-facebook