Heb jij ze ook?

May 23, 2017

 

 

Heb jij ze ook? Van die ‘heerlijke’ pubers in huis, die je met regelmaat achter het behang wilt plakken, waar je je geen raad mee weet. Ik wel…

 

Een hangend lang lijf op de bank vol met hormonen, waar niet meer uit komt dan ‘’duh” – “rustig maar“ of “doe ff normaal mam”. Dat laatste woordje kan er dan nog net bij. ‘Mam’ want ze denken dat ze je niet meer nodig hebben en zouden ze het liefst hun eigen badkamer en keukentje op hun slaapkamer hebben, zodat ze niet meer met ons in aanraking hoeven te komen. Nog wel even de vuile was om de hoek kunnen gooien en als ze iets lekkers ruiken toch nog even uit ‘hun eigen huisje’ willen kruipen. Ze komen ook niet meer zomaar bij je zitten en om advies vragen….. Nee allemaal niet meer nodig en soms, gaan ze zich zelfs voor je schamen, dat raakt….. auw!!

 

Een nieuwe fase is aangebroken en dat kan onwennig en verwarrend zijn. Het kan ons ook onzeker maken. Wat kan ik loslaten, waar moet ik me nog mee bemoeien, kan ik dat verbieden of laat ik hem leren van zijn fouten? En die onzekerheid kan maken dat je narrig wordt of uit je slof schiet, of dat je ze in hun sop gaar laat koken en vraag je al helemáál niet meer om een knuffel.

 

Hmmmm, zo raak je elkaar kwijt… al die veranderingen, het is best spannend… tja, en dat voelen ze haarfijn aan. Een puber vindt het niet fijn als zijn ouders zich zorgen maken, dus dan hou je toch gewoon je mond?

 

 

 

 

Zeven tips om in contact te blijven:

  1. Teveel regels en strijd werken in de hand dat een puber minder met je deelt. Blijf in gesprek door je zorg te delen, maar zet je zorg niet om in een verbod. Een puber is op ontdekkingsreis; op reis heb je meer aan een gids dan aan een politieagent.

  2. Stel niet te veel vragen. Ga niet zitten wachten met een pot thee, maar ga liever samen iets doen. Of vraag hulp bij iets waar jij minder goed in bent, denk bijv. aan je telefoon. Stel ondertussen veel open vragen. Mocht er een antwoord komen; vind daar dan gewoon niks van, en vul ook niet in voor je puber. Instemmend knikken of hummen, stimuleert tot meer. “huhhuhhh” :)

  3. Verwacht niet dat een puber je alles vertelt, dat hoort erbij. Je bent een ouder, geen vriend of vriendin. Afstand is belangrijk voor een puber die zijn eigen identiteit moet opbouwen. Het hoort bij het losmaken…. Intimiteiten delen ze met leeftijdsgenoten, net als jij…

  4. Vaak flap je er wat uit voordat je er erg in hebt. Luister eens naar jezelf; hoeveel verwijten en oordelen komen er dan spontaan uit? ‘ jij hangt alleen maar op de bank’ , ‘ jij zegt niks ‘…… Hoe vind je dat zelf als iemand zo tegen je praat, hoe boos word je als jouw puber zo tegen je praat?? Begin je zinnen met ‘ik’. Bijv. ‘ Ik vind het zo ongezellig als je alleen maar op de bank zit’ of ‘ Ik maak me zorgen als je niet op tijd thuis bent’ .

  5. We verwachten dat als we iets vriendelijk vragen dat je puber dan wel ‘ja’ zegt. Realiseer je dat een puber (net als jij….) het recht heeft om ‘nee’ te zeggen op een vraag. Maak samen afspraken over dagelijkse dingen.

  6. Veel ruzies gaan over zaken als bijv. geen huiswerk maken. Maar vaak zit er iets anders achter; je bent bang dat je kind zijn toekomst verknalt. Vraag je op een rustig moment af wat je echt belangrijk vindt. Benoem dat heel concreet en maak duidelijk wat je gevoelens daarover zijn. Je mag je best kwetsbaar opstellen, dat werkt veel beter dan: ‘je doet het omdat ik het zeg’. Pubers zijn eerder onder de indruk van gevoelens dan van rationele argumenten van hun ouders.

  7. En last but not least; hou de humor erin. Als we over de puberteit praten hebben we het in het algemeen over hoe aangebrand pubers kunnen zijn (eh…. hoe aangebrand wij kunnen zijn). Maar het is ook leuk, echt waar! Het is niet alleen maar een tijd waarin met deuren wordt geslagen, pubers kunnen ook ontzettend de slappe lach hebben. We hebben dit als volwassene afgeleerd, hoe jammer is dat…. Ik zou zeggen, doe nog eens met ze mee…. Zo heerlijk….

 

 

Mits ze zich niet voor je schamen :)

 

Geniet van deze bijzonder tijd!!

Please reload

Recent Posts

May 23, 2017

January 18, 2017

Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Me

@2017 by Kindercoach Marleen

  • w-facebook